NIZNAIU`
marker. pensulă. explorare.
NIZNAIU` e locul unde se adună cheful meu de creație și ia formă. Cum îi spune și numele, NIZNAIU` pornește de la „neștiut”, de la ideea ca toate lucrurile pot fi în multe feluri, de la acel ceva care te face să explorezi, să cauți, să creezi.
Experimentând între meșteșug și artă, NIZNAIU` a poposit o vreme în zona colajului și a picturii murale, iar acum o ia în direcția facilitării grafice. În continuare, puțin despre fiecare popas:
Facilitarea grafică este pentru mine un tip de perfomance. Ce m-a atras la ea a fost potențialul de a înlesni și de a spori comunicarea dintre oameni. Încă din școală îmi place să iau notițe folosind desenul, uneori pentru a-mi păstra atenția, alteori pentru a pătrunde mai bine înțelesul lucrurilor. Documentarea sau facilitarea grafică a unui eveniment este o experiență grozavă pentru mine – mă cufund în ascultare și mintea și mâna intră într-un sincron fantastic, care sfârâie de prezență. Rezultatul este un rezumat vizual, scurt și pătrunzător, încărcat cu energia locului. Participanții se regăsesc în el și le stimulează memoria. Sau îl contestă și devine un motiv de dezbatere. Ideile principale pot călători ușor mai departe de sala în care au fost expuse. Iar în ateliere sau ședințe cartografiază contribuțiile celor prezenți ajutând la coagularea ideilor și la procese de co-design.
Colajul, împreună cu un amestec de tehnici, îl folosesc deseori ca un pretext pentru procese introspective. Atunci activitatea artistică devine parte dintr-un fel de digestie a propriilor emoții și gânduri. Alteori este doar un joc liber cu materialele, care îmi oferă mult confort prin felul în care îmbină văzul, atingerea și concentrarea. Lucrările rezultate au o mulțime de texturi și straturi și pun accentul pe gest. În crearea lor pornesc de la suprafețe începute, dar neterminate, pe care le acopăr, le corectez sau le descopăr până când simt că lucrurile capătă sens. Îmi place felul în care eu modelez imaginea din fața mea și în momentul imediat următor, ea ajunge să mă modeleze pe mine, condiționând felul în care continui.
În pictura murală am descoperit un mod excelent de interacțiune cu oamenii, cu lumea. Prin comenzi și proiecte diverse aceasta a devenit un loc de întâlnire între dorințele oamenilor și simțul meu estetic. Îmi place întreg procesul: conceperea designului împreună cu oameni cu gânduri diverse sau cu designerii de interior, realizarea proiectului și, mai ales, pictura în sine, pensula care aluneca pe perete. Apoi mă bucur de felul în care se schimbă un spațiu în urma mea și prin acesta trăirea oamenilor care intră în contact cu el.